Christa Betz

Problematiek & Werkwijze

Problematiek

U kunt bij seksuoloog Christa Betz terecht met vragen en/of klachten op het gebied van:

 • Verschil in verlangen.
 • Geen zin in seks/veel zin in seks.
 • Pijn bij het vrijen/de seks (mannen en vrouwen).
 • Sekse identiteit vragen, ben ik homoseksueel, of bi?
 • Orgasmenproblemen: vertraagd, versneld of uitblijven van orgasme.
 • Relatieproblemen, moeizame communicatie over seksualiteit met uw partner.
 • Overmatig behoefte aan sekscontacten.
 • Porno.
 • Behoefte aan meer informatie met betrekking tot seks.
 • Seksuele problemen door psychische factoren, bijv. angsten, fobieën, dwanghandelingen.
 • Seksuele problemen door lichamelijke factoren, bijvoorbeeld gespannen bekkenbodem.
 • Verliefd op een ander wat nu?
 • Transgender vragen, psychosociale begeleiding richting operatie.
 • Autisme en seksualiteit.
 

Werkwijze

Een seksuoloog verricht geen lichamelijke onderzoeken, de behandeling bestaat uit het voeren van adviserende en begeleidende gesprekken met u. In deze gesprekken staat u centraal: uw vraag en uw beleving! Afhankelijk van de vraag of klacht die u heeft varieert het aantal gesprekken per behandelplan van 3 tot 10 gesprekken. U kunt alleen komen of samen met uw partner.

Per keer duurt een gesprek ongeveer 45 minuten.

– Intakegesprek

In het eerste gesprek – het intakegesprek – wordt gekeken wat uw vraag is en/of wat uw klachten zijn. De klachten worden verhelderd, dat wil zeggen we kijken bijvoorbeeld wanneer de klachten begonnen zijn , hoe ging het daarna. Wanneer is het weg, wanneer komt het weer terug. Tevens kijken we naar eventuele achtergrondgegevens: seksuele geschiedenis, huidige relatie, kinderen, geen kinderen, religie, cultuur… alles wat eventueel invloed kan hebben op uw vraag en/of klacht(en) kan ter sprake komen tijdens het gesprek. Soms wordt een tweede intakegesprek gepland om een duidelijker inzicht over uw klacht te krijgen. Daarbij wordt ook gekeken of u bij de seksuoloog aan het juiste adres bent of dat u gebaat bent bij een doorverwijzing.

– Behandelgesprekken

De behandelgesprekken zijn gericht op de vermindering of het verhelpen van uw klacht of op het leren omgaan/hanteren van deze klacht. In dialoog met u zal er een doel worden opgesteld over wat u wilt bereiken en de frequentie van het aantal gesprekken dat daarvoor nodig zou zijn.

Gericht op de klacht wordt er gekeken naar de manier van behandelen: wordt er gewerkt rond beleving en betekenis of gaat het om het gedrag of de seksuele presentatie, of functioneren? Het kan zijn dat gericht gesproken wordt over de relatie (relatietherapie) of psychotherapie gericht op het seksuele probleem. Tevens is aandacht voor de oorzaken en de in stand houdende factoren van de klacht. De seksuoloog is degene die adviezen en informatie geeft en u inzicht kan geven in de beïnvloeding van uw klacht. U bent zelf verantwoordelijk voor het oplossen van het probleem.

De seksuoloog geeft u informatie, dat wil zeggen er wordt kennis overgedragen om inzicht en verbanden te gaan zien over bijvoorbeeld; voorwaarden om zin in vrijen te krijgen, condities voor de seksuele opwinding, het stimuleren van de ander of jezelf en de verwachtingen ten opzichte van seks met de ander etc.

Naast de gesprekken kan de seksuoloog u huiswerk mee geven in de vorm van oefeningen voor u alleen of samen met partner. Doel kan zijn de eigen of gezamenlijke  seksualiteit positiever te beleven of gericht op eigen beleving, of juist gericht op de communicatie, grenzen aan te geven etc.